2011

A Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy Murakeresztúr és a horvát határ mellett élő horvát-magyar lakosság közös történelmi hagyományait ápolja az ifjúság körében.

Tevékenységünkről az iskola.murakeresztur.hu oldalon olvashatnak

–           Zrínyi család történelmi hagyománytisztelete. Korhű ruhák varratása

–           A család történetéhez vetélkedő szervezése

–           Koszorúzás Zrínyi Miklós szobra előtt

–           Kadétavatás

–          Magyar Kultúra Napján részvétel Budapesten

–          Új Zrínyi-várjátékokon részvétel

–          Zrínyi-napok szervezése Murakeresztúron

–          Csáktornyán, Muraköz megye napján részvétel

A Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület 2011-ben végzett munkája:

Január 22-én már a második alkalommal vettünk részt Budapesten a Magyar Kultúra Napján a Hotel Corintiában, ahol a Magyar Kultúra Lovagjait avatták, s ránk mindig dzámítanak az avatási ünnepségen. Mindig nagyon eseménydús ez a program, tavaly már ismerősként üdvözöltek minket a szervezők.

Szintén régi barátságot ápolunk a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel, február 2-a az egyetem napja, melyre meghívást kaptunk ismét. Az év során a Zrínyi Miklós ÁMK-val együtt részt vettünk horvátországi iskolai rendezvényeken. Ehhez kapcsolódva márciusban Draškovecben voltunk az iskola napján, majd két alkalommal a kotoribai iskolába látogattunk el.

Március hónap során még tisztelegtünk az 1948/49. szabadságharc és forradalom emlékének is. Március 26-án a murakeresztúri Tűzoltó Egyesület focikupát szervezett horvát csapatok részvételévek, melynek nyitóünnepségén kadétjaink vitték a zászlókat.

Nagytestvérünk, a csáktornyai Zrínyi Gárda tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Megtiszteltetés volt a programon részt venni, és mindig felemelő érzés, hogy a gárda tagjai odafigyelést, megbecsülést mutatnak kadétjaink iránt.

Március 12-én országos horvát nyelvű szavalóversenyt rendezett az általános iskola, ennek az eseménynek a megnyitóján is szerepeltünk.

Júniusban a ballagáson és a tanévzáró ünnepségen is jelen voltunk, ahol két 8. osztályos kadét búcsúzott iskolájától.

Június 27-én tv-felvételt készítettek velünk a Duna Tv Hazai Turizmus című műsorába. Július hónapban ismét kilátogattunk a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetem által szervezett Új-Zrínyivári ásatásokra. Érdekes volt a gyerekek számára az újabb ásatásokról szóló hírek hallgatása.

Augusztus 31-én elkezdődött a tanév, melynek megnyitóján mi is ott voltunk.

Szeptember 3-án avatták az IKTSZ-t a plébánia területén, Polgár Róbert atya meghívott bennünket is a megnyitóra.

Szeptember 10-én beleznán tettük tiszteletünket az Új-Zrínyivár Kulturális Ünnepség megnyitóján. Erre a napra volt még egy meghívásunk a Letenyén rendezett Hídi vásárra, de sajnos nem értünk oda.

Szeptember 24-én volt az új kadétok avatása: Pókecz – Kovács Dánielt, Deák Dominikot és Szabó Mátét avattuk. Az egyesületünk e napon zászlót kapott a horvát kisebbségi önkormányzattól, zászlóanyát is választottunk Dr Gadányi Károlyné Erzsébet asszony személyében. Nagyon megható, felemelő ünnepség részesei voltunk, ott voltak a csáktornyai Zrínyi Gárda és a szigetvári Zrínyi Vitézek tagjai valamint a Horvátországból Lobor település Koboljaši egyesülete.

November 12-én a Varazsdi Fotóklub meghívására Varazsdon és környékén kiránduláson vettünk részt: Trakostyán, Lepoglava, Marusevec és a varazsdi várat tekintettük meg. November 17-én Zrínyi Újvárnál koszorúzás. Egy héttel később, november 18-án Csáktornyára és Kursanecbe látogattunk a Zrínyi – ünnepségekre.

December 3-án a Varazsdi Fotóklub viszonozta látogatásunkat, itt Murakeresztúron láttuk őket vendégül.

November 18-án, részt vettünk a Kursaneci erdőben a csáktornyai Zrisnka Garda tagjaival Zrínyi miklós halálának az évfordulóján a koszorúzási ünnepségen.

Utolsó hivatalos utunk is Horvátországba vezetett Varazsdra, december 9-én megtekinthették a gyerekek azokat a képeket – egy kiállítás keretében –, melyeket a Varazsdi kirándulás alkalmával készítettek.