2016

Zágorec-Csuka Judit “Ismeretlen vadászmezők” címmel megjelent kötetének bemutatója

A Szlovéniában élő magyar író és költőnő dr. Zágorec-Csuka Judit “Ismeretlen vadászmezők” címmel megjelent kötetének bemutatóját tartotta 2016.01.17-én, a kapcai művelődési házban.

A könyvbemutatót Szekeres Ilona dobronaki magyar szakos tanárnő vezette.

A házigazda Herženjak Marija volt.

A rendezvényt követően civil szervezetek baráti találkozójára került sor, melyen részt vett a Muravidék Baráti kör Kulturális Egyesület, a József Attila Művelődési Egyesület, a Zalabaksai Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület, Zrínyi Kadétok Egyesülete, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Közművelődési Egyesület Murakeresztúr képviselte.

2016.január 22

Magyar Kultúra Napja

2016.január 22-én a Stefánia Palota Honvéd – Kulturális Központ színháztermében immár 20. alkalommal rendezték meg a gálát. A Szent Korona másolatának jelenlétében – 2 Egyetemes és 19 Magyar Kultúra Lovagja címet adományoztak.

A gála díszvendége Kárpátalja, amelyet a Tisza forrásvidékéről érkező Havasigyopár Néptáncegyüttes, és téglási Rózsa Népdal együttes képviselt. A rendezvényen a magyar kulturális örökség ápolásáért egy – egy kárpátaljai, partiumi és anyaországi ifjúsági közösség részesült Örökség serleg elismerésben.

A nemzetegységesítő gálán 6 ország 42 civilszervezetét magában foglaló Falvak Kultúrájáért Civil Hálózat képviselői, az 5 földrész 26 országának állampolgárából álló Kultúra Lovagrendje tagjai, a Kultúra Lovagja elismerésre jelöltet állító szervezetek képviselői, valamint a rendezőkkel együttműködő kultúra iránt érdeklődők vettek részt.

A rendezvényre 10 országból érkeztek vendégek.A Magyar Kultúra Gálaműsor rendezvényen a Zrínyi kadétok is részt vettek.

2016.01.28

Szeretettel Horvátországból

Vrbanec Ivanka keramikus kiállítása 2016.01.28-án került megrendezésre Tótszerdahelyen. A kiállítás “Szeretettel Horvátországból” címet kapta. A megnyitón a Zrínyi Kadétok is közreműködtek .A megnyitón részt vett Vesna Haluga a Horvát Köztársaság pécsi Főkonzulátusának főkonzulasszonya és Marina Sikora a budapesti nagykövetség kulturális titkára.

2016.02.02:

Kari nap a HHK-n

2016.02.02.-án koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek Zrínyi Miklós költőre és hadvezérre az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának állománygyűlésén, melyen a Zrínyi Kadétok is részt vettek. A 352 évvel ezelőtti eseményekre emlékezett beszédében Kaló József is. Az egyetemi adjunktus elmondta, hogy a Dráva felett húzódó átkelő megsemmisítésével Zrínyi az 1663-64. évi Habsburg-török háború egyik legfényesebb hadi sikerét aratta, amivel lehetőséget teremtett az elszigetelődő Kanizsa várának megvívására. Kaló József szólt arról is, hogy a sikeres téli hadjáratot követően egész Európában hősként ünnepelték Zrínyit.

A rendezvényen elismerések átadására is sor került.

2016.02.07:

Rijekai karnevál

2016.02.07-én Horvátországban, a Rijekai karneválon vettünk részt.

2016.02.21:

MURA KUPA

A  Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület és a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola szervezésében megrendezésre került a MURA KUPA futóverseny.

2016.03.13:

1848/49-es forradalom és szabadságharc megemlékezése Kapcán

2016.03.13-án a szlovéniai magyarok lakta Kapca településen, ünnepélyes keretek között emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról,melyen a Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület is rész vet.

A megjelenteket Vida Törnár Judit a Lendvai Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának elnöke köszöntötte.

Kovácsné Kővágó Anna a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola igazgatónője, a Zrínyi Kadétok Egyesülete  elnöke ünnepi beszédet mondott.

Az ünnepi műsorban közreműködött a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola diákjai.

Továbbá a Zalakomári Általános Iskola diákjai, a Kapcai Népdalkör és a kapcai diákok.

A programról felvételt készített a Közművelődési Egyesület, Falu Tv Murakeresztúr.

2016.03.15:

“A forradalom hangjai Murakeresztúron”

Murakeresztúr Község Önkormányzatának művelődési háza szervezésében, 2016.03.15-én a Pesti Zenés Színpad előadásában “A forradalom hangjai”című ünnepi műsort láthatták a megjelent nézők.

Ezen a napon Foki Veronika színművész énekes, Alagi János tenor énekművész és Pánti Anna operaénekes, ünnepi összeállításával tették igazán felejthetetlenné az emlékezés perceit.

A Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület is segítette  a műsor színvonalas megrendezését.

2016.03.21:

Mura menti horvátok keresztútja

A Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében 2016.03.21- én Homokkomáromban, a Mura menti horvátok keresztútját tartották meg. A nagyböjti keresztúton a Zrínyi kadétok is részt vettek.

2016.03.09:

Tojásfestés

2016.03.09. Ivanovecben húsvéti tojás festésen vettek részt a Zrinyi kadétok.

2016.04.30:

Csáktornyai emlékezés

  1. április 30-án a bécsújhelyi börtönben Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet felségárulás koholt vádja alapján kivégezték.

A horvátországi Muraköz megye minden évben megrendezi a megye napját, amit április 30-ához kapcsolnak. A Csáktornyai Zrínyi Gárda és Muraköz megye 2016.04.23-án szervezte a napokhoz kapcsolódó programokat: több mint 10 horvátországi és magyarországi történelmi hagyományőrző csoport vonult fel a Ferencesek terére, majd 10 órakor ünnepélyes szentmise vette kezdetét a Szent Miklós templomban. Ezen a napon Jure Bogdan püspök celebrált.

A központi téren a hagyományőrző csoportok jelentést tettek Matija Posavec Muraköz megye zsupánjának, majd a hagyományőrző csoportok parancsnokai megkoszorúzták az 1991-1996-ban meghalt Muraköz megyei hősök falát.

Az eseményt folytatva a menet a Zrínyi-várba ment, ahol az Oproštaj szobor előtt felsorakoztak a hagyományőrző csoportok és meghallgatták az ünnepi beszédeket.

A felszólalók között Muraköz megye zsupánja megemlékezett arról, hogy a szigetvári csata 450 éves évfordulóját ünnepeljük 2016-ban. A Zrínyi Gárda megalakulásának 15. éves évfordulóját ünnepli. Ez az év a Zrínyiek éve, így minden rendezvény ehhez kapcsolódik.

A rendezvényen tiszteletét tette a Zrínyi Kadétok Egyesülete, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselője és a Falu Tv Murakeresztúr képviselője.

2016.05.07:

Egyházashetye

Egyházashetye község Vas megyében, többutcás, soros beépítésű, szalagtelkes község. Lakói száma 300 főre tehető.

Időutazás a múltba:

Egyházashetye Berzsenyi Dániel (Egyházashetye, 1776. május 7. – Nikla, 1836. február 24.) magyar költő szülőhazája. Tizenhárom éves koráig élt itt.

Középbirtokos nemesi családban született. Soproni iskolai évei alatt inkább testi erejével tűnt ki, mint szorgalmával. Az apja hatalmától szabadulni akaró ifjú házasságot kötött Dukai Takách Zsuzsannával, és felesége sömjéni birtokára költöztek.

Titokban írt verseit barátja, Kis János lelkész elküldte a korszak irodalmi vezéralakjának,Kazinczy Ferencnek. Berzsenyi felbuzdult a széphalmi mester dicséretén, és egy kötettel lépett a nyilvánosság elé…

Élete végén egyre magányosabban élt birtokán, Niklán.

Egyházashetyén emlékét a Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum őrzi.

2016.05.07-én az emlékmúzeum kiállítással is bővült.

A rendezvényt Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

Ünnepi szónok Szentmártoni János, József Attila díjas költő volt. A rendezvény programját Ambrus Lajos, József Attila díjas író is segítette.

2016.06.28:

Horvát államiság ünnepe

  1. 06. 28-ára meghívást kaptunk a horvát államiság ünnepére,ugyanis 25 évvel ezelőtt mondta ki a horvát parlament a függetlenséget, ezért Gordan Grlić Radman horvát nagykövet meghívásának tettünk eleget Budapesten. Az ünnepség 2016. július 28-án volt a magyar Tudományos Akadémia épületében. Kértek népviseletben kislányokat és kadétokat is, mert az idén Zrínyi emlékév van. Mi teljesítettük a kérést, voltak kadétjaink és a 4. osztályból lányok. Gócza Dorottya tanuló énekelte el a magyar és a horvát Himnuszt. A nagykövet ünnepi beszédében kiemelte, hogy a Zrínyi Miklós Általános Iskolából, Murakeresztúrról érkeztek a gyerekek. Az ünnepségen részt vett Dr. Simicskó István Honvédelmi Miniszter és Jeszenky Géza volt külügyminiszter is.

2016.09.05:

Megemlékezés Senkovecben

A Szigetvári vár elestének, és a szigetvári Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alakalmával,a csáktornyai Zrínyi Gárda és Muraköz megye közös ünnepélyes programjára voltunk hivatalosak Senkovecbe (Szent Ilona)  2016. szeptember 5-ére.

Az ünnepi alkalommal több horvát jeles személyiség is részt vett a rendezvényen, így Sunčana Glavak a horvát kormány szóvivője, a horvát kormány követe:  Tihomira Oreškovića,  Muraköz megye zsupánja, Matija Posavec, Szigetvár város alpolgármestere, és a murakeresztúri Zrínyi Kadétok.

Az ünnepélyes műsort Dejan Buvač vezette aki felolvasta  Kolinde Grabar-Kitarović, a horvát köztársaság elnökének levelét is.

A Megemlékezés Szent Ilonán, a zrínyi mauzóleum és kápolna előtt történt, ahol több szervezett koszorúzott, és az ünnepélyes megemlékezés után a helyi templom előtt leleplezték Zrínyi Miklós, a szigetvári hős mellszobrát, melyet Mihael Štebih horvát szobrász készített.

106.09.07:

Szigetvári megemlékezés

2016 szeptember 7-én, Szigetváron arra emlékeztek, hogy a hős Zrínyi Miklós 450 évvel ezelőtt, 1566 szeptember 7-én katonáival hősi halált halt szigetvár váránál. Az emlékév szeptember 7-ei programja, melyre mi is meghívást kaptunk, a következő volt.

11:00 órakor Szoboravatás volt a várban, ahol  Horvátország és Magyarország köztársasági elnökei, Kolinda Grabar-Kitarović és Áder János közösen felavatták Szabó Tamás munkáját, az új Zrínyi Miklós–emlékművet.

16.00 órakor Hagyományőrző seregszemle volt a Zrínyi téren Az ország számos hagyományőrző csapata mutatta be Zrínyi korának viseletét, fegyverzetét. Itt voltak a mi kadétjaink is.

2016.09.16:

Kiállítás

A Csáktornyai Zrínyi Gárda a szigetvári Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából több ünnepséget is szervezett Muraköz megyében, az egyik rendezvény a szeptember 16-án a csáktornyai Zrínyi várban megnyitott kiállítás volt. Erre az alkalomra több hagyományőrző szervezetet is meghívtak, köztük a Zrínyi Kadétokat is. A kiállítás megnyitása előtt a hagyományőrző szervezetek ünnepélyesen vonultak a város közepétől a várhoz, ahol sorfalat álltak a kiállítás közönségének. A kiállítás azért is volt egyedi, mert a bécsi múzeumtól két hétre megkapta a csáktornyai múzeum a szigetvári Zrínyi Miklós eredeti kardját és sisakját. A Kiállítás szeptember végéig még meglátogatható.

2016.09.23:

Kadétavatás

2016.09.23-án a Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület öt lelkes kadétjelöltet avatott. Az újonnan avatott kadétok,Horváth András,Kertész Mátyás,Tislér Bence,Abonyi Bence,Sólyomi Márk ünnepélyes esküt tetetek.

Az avatáson közreműködött:

Prof. Dr. Gadányi Károly – a Magyar Kultúra lovagja

Pávlicz Lajos – Murakeresztúr község polgármestere

Honvédelmi Minisztérium nevében Papp Ferenc ezredes úr

Zrinska garda Čakovec

Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület

Szász Gyula plébános

2016.10.15:

Új Zrínyi-vár játékok Őrtilos

Meghívást kaptunk az Új Zrínyi-vár játékokra, amit ebben az évben Őrtilos község rendezett. A Rendezvényen több hagyományőrző csoport is részt vett, köztük kadétjaink is.

2016.10.13:

Lendva

A Muravidéki Magyar Tudományos Társaság és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet a „ZRÍNYI EMLÉKÉV” alkalmából meghívta a Zrínyi Kadétok szervezetet a

2016.október 13-án,csütörtökön a Bánffy Központban 17 órai kezdettel elhangzó két előadásra. Az előadók: prof .dr .Padányi József mk. dandártábornok,a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese, és dr.Hausner Gábor hadtörténész,a Hadtörténeti Intézet és Múzeum alezredese.

Padányi József úr az Új Zrínyi vár kutatásairól, Hausner Gábor pedig a Zrínyi dinasztiáról beszélt.

Kadétjaink díszőrséget álltak az érkező hallgatóknak.

2016.11.17:

Ünnepi megemlékezés Gornji Kuršanec község Zrínyi Miklós emlékművénél

A murakeresztúri Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület meghívást kapott 2016. november 17-re a csáktornyai Zrínyi Gárda vezetőjétől Gornji Kuršanec község Zrínyi Miklós emlékművénél tartandó ünnepi megemlékezésre. Az emlékünnepség Zrínyi Miklós költő és hadvezér halálának 352. évfordulója alkalmából lett megszervezve. A megérkezés után kadétjaink fegyelmezetten helyet foglaltak a katonai rendben felállt Zrínyi Gárda és az obeliszk oldalán.

Az ünnepség a horvát Himnusz elhangzásánál kezdődött.  A horvát himnusz a varazsdini állandó színház baritonistája és az ünneplő közönség együtt énekelte.

Ezt követően Muraköz megye első embere Matija Posavec zsupán , és Nedelišče település polgármestere méltatta a költő és hadvezér érdemeit.

Beszédükben kihangsúlyozták, hogy Zrínyi Miklós volt  a nemzetét szerető, művelt főnemes, kiváló, bátor harcos, európai szinten elismert politikus, hadtudományok kiváló ismerője, újítója, megalkuvás nélküli török ellenessége.

A szónokok beszédéből erőteljesen kidomborodott, hogy e bátor férfiú halála nem csak a horvátok, magyarok hanem az egész keresztény világ számára óriási veszteség volt. A helyi plébános megáldotta az ünneplőket és a színhelyet.

Koszorúzással ért véget az ünnepség.

016.11.18:

Megemlékeztünk Zalaegerszegen gróf Zrínyi Miklós halálának 352. évfordulójáról

A Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület 2016.11.18.-án meghívást kapott  Zalaegerszegen az emlékművénél tartandó ünnepi megemlékezésre.A történelmi alakra elsőként a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói emlékeztek rövid műsorral, majd Paál István, a szervező Zala Megye Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete elnöke idézte fel a nagy előd életútját.

Az ünnepség koszorúzással ért véget.

2016.11.19:

Országos Horvát Nap

2016.11.19-én a HSMK-ban került megrendezésre az Országos Horvát Nap,melyen a Zrínyi Hagyományőrző Egyesület is részt vett.

2016.11.21.:

Megemlékezés az Új Zrínyi várnál

2016.11.21.-én  koszorúzás volt az Új Zrínyi-várnál. Az ötödik osztályosok és a tanító nénik biciklivel mentek ki a helyszínre, ott elénekelték a himnuszokat, majd megkoszorúzták az emlékhelyet.

Ezeken a megemlékezéseken részt vett a két kulturális munkatárs a Zrínyi Kadétok részéről Pozsonyi Gáborné, a Horvát Önkormányzat részéről Bordás Józsefné

2016.12.05.:

Zrínyi Gárda új tagjainak avatás

A Zrínyi Kadétok 2016.12.05.-én a Csáktornyai Zrínyi Gárda (Zrinska Garda Čakovec) új tagjainak ünnepélyes eskütételén vettek részt a Szigetvári vitézekkel.

2016.12.19:

Avatás

2016.12.19.-én  ünnepélyes keretek között önállóan beavatkozó egységgé avatták a Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltó Egyesületet melyen a Zrínyi Kadétok is részt vettek.