Pozsonyi csata –Árpád fejedelemre emlékező 1110.évi jubileumi ünnepség Zalaegerszegen.

2017.07.01.

Az ez évi rendezvény az Alsóerdei Szabadidő és Sport Centrumban 10 órától 15 óráig zajló lovas bemutató, meghívásos íjászverseny bővítette a jubileumi ünnepséget.

Az idei,1110. kerek évforduló július 1-i megemlékezésének ünnepélyességét emeli a korhű ruházatú Zalai Történelmi Vitézi Rend Székkapitánysága , ennek I és II .világháborús ruházatában és fegyverzetével felvonuló tagjai, az 1848-49 –es szabadságharc huszárjai, a Zalai 47-es honvédzászlóalj hagyományőrzői  , megkapó a balassagyarmati hagyományőrzők a honvisszafoglalás- kori bőrpáncélos öltözete a nemesbüki Kinizsi Íjász Egyesület, az ismert murakeresztúri Zrínyi kadétok korhű ruházata,  szombathelyi 11. Huszárezred Hagyományőrző Egyesület, lovasai akik a híres I.világháborúnak, számunkra sorsdöntő Limanowai csatájáról készült filmben ők játszották az önfeláldozó Nádasdy huszárokat. A  Piac  tértől induló Kossuth utcai felvonulás, majd  felállás az emlékműnél a 17 órakor kezdődő megemlékezésnek  látványos keretet adtak.

A Mindszenty Gimnázium – nagy részben a Rákóczi Szövetség középiskolai csoportjának tagjaiból álló – tanulóinak alkalomhoz illő irodalmi és zenés műsora színesítette az ünnepségeket Illés Csaba és László Ferencné tanárok szervezésében.

 

Az emlékbeszédben  Paál István a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke az Árpád vezette Pozsonyi csata történelmi eseményeiről, jelentőségéről és következményeiről  kívánt szólni, kiemelve azt a példamutató és önfeláldozó vezetői magatartást, amelyet Árpád és három fia, Tarhos, Jutas, Üllő halott áldozata bizonyított.

.

A megemlékező ünnepséget koszorúzás és virágok elhelyezése zárta.

Az ünnepséget követően a szomszédos evangélikus parókián a szereplők és meghívott vendégek részére szerény állófogadás zárta a jubileumi rendezvényt.

 

 

Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület fényképe.

Fotók itt láthatóak: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.830414117122281.1073741876.670132119817149&type=1&l=ea18309f55


Vélemény, hozzászólás?